Serdecznie zapraszamy do
odwiedzenia naszej strony ataksja.org.pl Strona
Forum korzysta z plików cookies w celu realizacji usług
zgodnie z Polityką
Prywatności Możesz określić
warunki przechowywania lub dostępu do cookies w Twojej przeglądarce lub
konfiguracji usługi.
Dzień dobry.
Ponieważ zależy mi na szybkiej (i rzetelnej) odpowiedzi na postawione pytanie, postanowiłem jeszcze raz ponowić mój przydługi tekst, w innym "kąciku".
Jestem chory na ataksję rdzeniowo-móżdżkową od 11 lat, tak właściwie "wiekową" osobą.
Z pokoju do pokoju, przeprowadzają mnie syn i żona (nie utrzymuję równowagi). Mówię też niewyraźnie. Siedzę w fotelu (na wózku inwalidkim przemieszczam się w mieście), oglądam TV, korzystam (na tyle, na ile umiem) z komputera. Widzę podwójnie, ale podobnie jak kierowca, który co kilka sekund patrzy w lusterko wsteczne, ja przymykam jedno oko, aby skorygować to, co widzę. Niemal codziennie ćwiczę 15 minut na rowerze stacjonarnym.
Stąd pytanie: czy możliwe jest w moim przypadku, jeżdżenie na trójkołowym rowerze w plenerze, oczywiście w towarzystwie innych osób? Gdy byłem zdrowy, jeździłem na rowerze, który miał chyba ramę 19-tkę, lub 21 - już nie pamiętam.
Widzę, że głównie oferowane są rowery z ramą 16. Mam 183 cm wzrostu.
Czy ktoś z Państwa, kto cierpi na podobne schorzenie, jeździ na takim rowerze? Jeżeli mogę jeździć, to na jakim rozmiarze ramy?
Mieszkam na wsi, przy moim domu jest bardzo długi chodnik z polbruku.
Pozdrawiam.
tofik
KuKsU
Wysłany: 2019-03-31, 16:22
Ja mam taki rower. Jeżdże tylko w plenerze. Mam 178 cm wzrostu, nie wiem jaką mam ramę, ale koła mają 20 cali. Nie jeździ jakoś szybko, ale jako namiastka samodzielności się sprawwdza. Polecam
Witam
Przypadkowo trafiłem na firmę z Łodzi która oferuje dopinaną kierownicę +koło z napędem elektrycznym do wózków inwalidzkich.
Rzecz nie jest tania ale może ktoś się zdecyduje
Ceny powalają ale gdyby ktoś pomyślał i miał znajomego który dłubie przy gientarce i wie jak się spawa to taki sprzęt można zrobić wiele taniej - więc potraktujcie to jako inspiracje
_________________ Nie jestem chory ale staram się pomagać
Dzień dobry.
Ponieważ zależy mi na szybkiej (i rzetelnej) odpowiedzi na postawione pytanie, postanowiłem jeszcze raz ponowić mój przydługi tekst, w innym "kąciku".
Jestem chory na ataksję rdzeniowo-móżdżkową od 11 lat, tak właściwie "wiekową" osobą.
Z pokoju do pokoju, przeprowadzają mnie syn i żona (nie utrzymuję równowagi). Mówię też niewyraźnie. Siedzę w fotelu (na wózku inwalidkim przemieszczam się w mieście), oglądam TV, korzystam (na tyle, na ile umiem) z komputera. Widzę podwójnie, ale podobnie jak kierowca, który co kilka sekund patrzy w lusterko wsteczne, ja przymykam jedno oko, aby skorygować to, co widzę. Niemal codziennie ćwiczę 15 minut na rowerze stacjonarnym.
Stąd pytanie: czy możliwe jest w moim przypadku, jeżdżenie na trójkołowym rowerze w plenerze, oczywiście w towarzystwie innych osób? Gdy byłem zdrowy, jeździłem na rowerze, który miał chyba ramę 19-tkę, lub 21 - już nie pamiętam.
Widzę, że głównie oferowane są rowery z ramą 16. Mam 183 cm wzrostu.
Czy ktoś z Państwa, kto cierpi na podobne schorzenie, jeździ na takim rowerze? Jeżeli mogę jeździć, to na jakim rozmiarze ramy?
Mieszkam na wsi, przy moim domu jest bardzo długi chodnik z polbruku.
Pozdrawiam.
tofik
Witam ja jeżdzę na takim i jestem bardzo zadowolona - możesz się przypiąć pasami
Wysłany: 2019-06-27, 08:50
Mam wyższy, Agata i Franek też. Na naszych psaów chyba niema, zresztą to niebezpeczne w przypdku wyższych rowerów.
_________________ Ela
Niech nasza droga będzie wspólna. Niech nasza modlitwa będzie pokorna. Niech nasza miłość będzie potężna. Niech nasza nadzieja będzie większa od wszystkiego, co się tej nadziei może sprzeciwiać.
— Jan Paweł II
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum